DenizDeSevenler

16 Mayıs 2013 Perşembe

Hamilelik ve Egzersiz

hamilelik belirtileri


Hamilesiniz, önünüzde sizi bekleyen heyecanlı, dolu dolu bir süreç başlıyor. Aşermeler,bulantılar,uyku hali,herşeye dikkat ve özen vs vs… Ama biz kadınlar için en büyük değişiklik olacak olan fiziksel değişimlerimiz. Koşmayı unutacaksınız ve en çok Jean giymeyi özleyeceksiniz büyük ihtimalle.(Ben böyle hissetmiştim en azından.)Bu fiziksel değişiminizi egzersiz yaparak ve iyi bir eğitmenle çalışarak daha keyifli bir şekilde yaşayabilirsini. Nereden ve nasıl başlayacağız peki?
Öncelikle, bu süreçteki en iyi arkadaşınız olan doktorunuzla konuşup bu süreci değerlendirmeniz, gebeliğinizin egzersiz yapmanıza uygun olup olmadığına birlikte karar vermeniz gerekecek. Gebelik süresince egzersiz yaparken amacınız doğum sancılarına ,anneliğe kendinizi hazırlamak,vücudunuzu güçlendirmek, formda kalmak ve esnek kalabilmek olmalıdır. Geçmiş yıllarda yapılan araştırmalar doğru yapılan egzersizlerin vücudun direncini arttırdığı, gebelik boyunca problemleri azalttığı, sırt ağrılarını azalttığı, formda ve estetik bir görünüm yarattığı ve psikolojik olarak kendiniz daha iyi hissetmenizi sağlayarak doğumu kolaylaştırdığı,doğum sonrası eski formunuza dönmenizi hızlandırdığı ispat edilmiştir. Gebelikte bebeğinizle birlikte illa ki kilo alımı yaşayacaksınız. Vücut kendini doğuma ve anneliğe öyle bir hazırlıyor ki bu süreç gerçekten inanılmaz. Doğum sonrası annenin herhangi bir beslenememe durumuna karşı bebeğinizi yeterli derecede emzirebilmeniz  için siz ne yaparsanız yapın zaten bir miktar yağ depolayacaksınız. Ama amaç daha önce de belirttiğim gibi kilo alımını engellemek değil,egzersizin bize sağladığı faydalardan yararlanmak olmalıdır.
Gebeliğiniz boyunca karın kaslarınız büyüyen bebeğinize yer açmak için esner ve bağdokularınızın gevşemesine neden olur.Vücudun kilo alımıyla birlikte dengeniz bozulur,ağırlık merkeziniz öne kayar, bel ve sırt ağrıları yaşamaya başlarsınız. Denge ve koordinasyon bozuklukları başlar. İşte tüm bu olumsuzluğa düzenli egzersiz yaparak, iyi beslenerek ve tabi ki bol sıvı tüketerek karşı koyabilirsiniz. Öncelikle daha önce herhangi bir spor geçmişiniz yok ise, işe mutlaka kısa yürüyüşlerle başlanmalı ve süreler zamanla uzatılmalıdır. Daha sonra düzenli bir egzersiz programı seçilip, programa başlanmalıdır. Burada egzersiz seçimi sizin spor geçmişinize, gebeliğinize, size ve spor eğitmeninize göre değişebilir.

hamilelik hareketleri

Hamilelikte Pilates, hafif aerobik ve kardiyo programlar, yüzme, bisiklet bu süreçte size yardımcı olabilir. Pilates kaslarınızı güçlendirerek, doğru nefes almanızı sağlayarak size daha kontrollü bir egzersiz programı yaratır.Yüzme suyun kaldırma kuvvetinden ötürü sizi zorlamayan ve suda herhangi bir sakatlanma riski oluşturmadığından tüm vücudu çalıştırdığı için daha güvenli bir egzersiz olur. Hafif tempolu aerobik ve kardiyo egzersiz ise vücudunuzda oksijen alımını arttırdığından, kalp ve ciğerleri sağlam tutar. Gebelikte sizi rahatlatır .Bisiklet dayanıklılığı arttırır ancak gebeliğin ilerleyen dönmelerinde sizi zorlayabilir.
Aşırı atlama sıçrama içeren eklemleri zorlayıcı, dengeyi bozan hareketlerden kaçınılmalıdır.
Bu sporları yaparken dikkat edilmesigereken noktalar öncelikle başlangıç sürecinde haftada 3-5 kez ve 20-30 dakikayı geçmeyen sürelerle başlanması gerektiğidir. Bu süreler zamanla arttırılmalıdır. Egzersiz boyunca mutlaka ama mutlaka bol sıvı tüketilmelidir. Günlük sıvı alımı normal bir insan için bile 8-12 bardak iken gebelikte egzersizle birlikte sıvı alımı daha da arttırılmalıdır. Mevsime uygun spor kıyafetleri tercih edilmelidir. Aşırı vücut ısısına mutlaka dikkat edilmeli, vücut sıcaklığı 38 dereceyi geçmemelidir. Hamilelikte beslenme düzeni günlük ekstra 300 kalori alınarak sağlanabilir. Bu kalorinin yeterli derecede alındığından emin olunmalıdır.Aşırı atlama sıçrama içeren eklemleri zorlayıcı, dengeyi bozan hareketlerden kaçınılmalıdır. En önemlisi egzersiz boyunca rahatça konuşabilmelisiniz, nefes nefese olunmamalıdır. 20.haftadan sonra ise sırtüstü hareketlerden kaçınarak sırt desteklenmeli veya yan yatılmamalıdır. Egzersizden öncesi  ve sonrası mutlaka esneme hareketleri yaparak bitirilmelidir.
Egzersizi kesmek ve doktora başvurmak gerektiği durumlar ise,”vajinal akıntı”, herhangi bir ağrı durumu, solunum sıkıntısı, kanama veya bebekte hareketsizlik durumunda egzersiz kesilmelidir.
Tüm bunların sonunda sizi zorlu ve çok keyifli bir süreç bekliyor.Annelik gerçekten çok uzun bir yolculuk, bir macera. Gebelik en keyifli yanı. Bol bol dinlenin. Gerçekten macera daha yeni başlıyor :) :)

Yazan: Yıdız Alim Alemdar

Enjoy!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder